EMDR

In je leven kunnen bepaalde gebeurtenissen diep ingrijpen en nog steeds een grote invloed hebben op je functioneren. Als je last blijft houden van nare herinneringen, onverwerkte emoties en/of angsten, dan kan er een blokkade zijn ontstaan.  Soms weet je misschien ook niet waar sommige gemoedstoestanden vandaan komen. EMDR is een effectieve therapievorm om blokkades op te heffen, zodat er weer meer rust en ruimte kan ontstaan.

Het nare gevoel dat telkens automatisch wordt opgeroepen bij een confrontatie, gedachte of gewaarwording, is een onverwerkt gevoel. In plaats van over de ervaring heen te komen, kun je er in vastraken. Het slijt niet weg, sterker nog, het wordt telkens weer aangewakkerd en kan een steeds grotere blokkade worden.

EMDR kan onder andere ingezet worden bij nare ervaringen, trauma’s, angsten, fobieën, weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Met EMDR kunnen klachten verminderen, hanteerbaar worden of helemaal verdwijnen.

Mogelijkheden
Een goede verwerking is belangrijk. EMDR is een effectieve en snelle methode om de vastgelopen verwerking weer op gang te helpen. Herinneringen zullen haar kracht en emotionele lading verliezen. In veel gevallen veranderen de herinneringsbeelden zelf en ze kunnen waziger of kleiner worden. Ook kunnen er nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de ervaring geven.

Werkwijze
Voordat de behandeling start wordt in het eerste consult zoveel mogelijk informatie gevraagd over de voorgeschiedenis, huidige levensomstandigheden en de nare ervaring of gedachte. Ook wordt uitgelegd wat de EMDR behandeling inhoudt.  Verder wordt aandacht besteed aan de verhouding tussen draagkracht en draaglast om te kunnen bepalen wanneer EMDR verantwoord ingezet kan worden.

In de vervolgsessie(s) wordt het verwerkingsproces gestart. EMDR is een behandeling volgens een vaststaand protocol. De aandacht wordt gericht op het trauma of de angst. Vervolgens worden afwisselend sets van oogbewegingen en geluidstikken (via een koptelefoon) aangeboden in een bepaald ritme en in een bepaalde tijd.
Voor het verwerken van enkelvoudige trauma’s zijn gemiddeld één tot vier EMDR sessies voldoende.

Dit is een globale uitleg van de mogelijkheden en procedure. Meer informatie is te vinden op de site van de Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland.

Tarief
Een kennismakingsgesprek is gratis. Verdere afspraken zijn € 90,00 per uur.

Contact
Als je jezelf afvraagt of EMDR kan helpen om jouw klacht(en) op te lossen of hanteerbaar te maken, dan kun je voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact opnemen via het contactformulier, per mail of telefonisch.