EMDR

Een blokkade is spanning die kan ontstaan door onverwerkte emoties en (verdrongen) angsten. Een blokkade kan ontstaan door uiteenlopende oorzaken zoals nare, schokkende gebeurtenissen, onverwerkte emoties en angsten.

Het nare gevoel dat telkens automatisch wordt opgeroepen bij een confrontatie, gedachte of gewaarwording, is een onverwerkt gevoel. In plaats van over de ervaring heen te komen, kun je er in vastraken. Het slijt niet weg, sterker nog, het wordt telkens weer aangewakkerd en kan een steeds grotere blokkade worden.

EMDR is een kortdurende effectieve therapievorm voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende, pijnlijke of beangstigende ervaring.

EMDR pas ik toe bij enkelvoudige trauma’s, angsten en fobieën. Er is sprake van een enkelvoudig trauma als je in het dagelijks leven last hebt van psychische problemen die samenhangen met een nare ervaring zoals bijvoorbeeld een ongeluk, geweld, brand, aanranding of iets anders naars. Er kan sprake zijn van een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS).

Mogelijkheden
Een goede verwerking is belangrijk. EMDR is een effectieve en snelle methode om de vastgelopen verwerking weer op gang te helpen. Herinneringen zullen haar kracht en emotionele lading verliezen. In veel gevallen veranderen de herinneringsbeelden zelf en ze kunnen waziger of kleiner worden. Ook kunnen er nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de ervaring geven.

Werkwijze
Voordat de behandeling start wordt in het eerste consult zoveel mogelijk informatie gevraagd over de voorgeschiedenis, huidige levensomstandigheden en de nare ervaring of gedachte. Ook wordt uitgelegd wat de behandeling inhoudt.  Verder wordt aandacht besteed aan de verhouding tussen draagkracht en draaglast om te kunnen bepalen wanneer EMDR verantwoord ingezet kan worden.

In de vervolgsessie(s) wordt het verwerkingsproces gestart. EMDR is een behandeling volgens een vaststaand protocol. De aandacht wordt gericht op het trauma of de angst. Vervolgens worden afwisselend sets van oogbewegingen en geluidstikken (via een koptelefoon) aangeboden in een bepaald ritme en in een bepaalde tijd.
Voor het verwerken van enkelvoudige trauma’s zijn gemiddeld één tot vier EMDR sessies voldoende.

Dit is een globale uitleg van de mogelijkheden en procedure. Meer informatie is te vinden op de site van de Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland.

Tarief
Een kennismakingsgesprek is gratis. Verdere afspraken zijn € 80,- per uur.

Contact
Als je jezelf afvraagt of EMDR kan helpen om jouw klacht(en) op te lossen of hanteerbaar te maken, dan kun je voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact opnemen via het contactformulier, per mail of telefonisch.